Hva som skjer med solbrent hud. 

04.05.2023

Hva skjer med huden hvis du blir solbrent?

Solforbrenning er den vanligste akutte effekten fra UV-stråling av både hvit hud og mørkere 

Mørk hudtype tåler ikke mer sol som mange tror. Den må beskyttes på nøyaktig samme måte som en hvit hudtype.

Hudreaskjonen kommer vanligvis 4-6 timer etter soling og skaper betennelsesaktig reaksjon med blodkarutvidelse i huden, hevelse, kløe og svie. Huden blir rød og smertefull. 

Er det en alvorlig forbrenning kan det dannes svært smertefulle blemmer på huden.  Dersom solbrentheten er ledsaget av symptomer som høy feber, blemmer og svimmelhet bør lege oppsøkes. 

Vi kan konkludere med at solforbrenning er ganske alvorlig og bør behandles der etter. 

Man må også ha i tankene at for mye UV stråling forandrer DNA i hudcellen og kan øke sjansen for utvikling av hudkreft senere i livet, og har du først blitt brent en gang må du være påpasselig resten av livet. Det jeg pleier å si til mine yngre kunder er at det er nå de legger grunnlaget for hva slags hudkvalitet de har i vente, hvis de ikke er forsiktige nå. 

De som er på alder med meg er det for sent for dessverre, og det er mange som sliter med gamle solskader. Men, vi kan prøve å holde igjen og passe på likevel. 

Du behøver ikke a la det bli verre enn det er.

Hva gjør jeg når skaden har skjedd?

Blir huden etter solbading rød, hissig og vond burde du starte med å ta en kald dusj for å kjøle ned. Det er litt som å behandle en brannskade. Kjøl huden i en god stund, før du smører på en god bodylotion, eller en god aftersun krem med Niacin. 

Dette bør gjøres mange ganger i løpet av dagen.

Drikke masse vann er også veldig viktig, fordi huden er meget dehydrert når den er blitt brent. Når skaden først har skjedd bør huden ikke bli utsatt for sol i noen dager, eller til rødheten er blitt borte. 

Det er viktig at en ikke utsetter huden for mer «krise» enn det den akkurat har vært utsatt for.

Etter noen dager går rødheten over og huden begynner å flasse.Huden er meget sårbar i den tiden og må passes veldig godt på. Du må bruke en solkrem med meget høy faktor, 50 eller mer, og ikke være i solen mellom kl 12 og 15. Når du bruker høy solfaktor tar det lengre tid å få brunfarge, men du blir like brun.

Huden vil etter at den har vært brent, normalisers. 

Husk! du blir ikke fortere brun etter at du har vært solbrent.

Solpleieprodukter som hjelper.

For ekstra pleie og beskyttelse før, under og etter soling anbefaler vi å bruke solpleieproduktene fra Dr.Baumann. 

Alle produktene er uten parfyme, mineralske oljer og konsarveringsstoffer.

Les om produktene her


Med  hilsen

Dora Hall